Wednesday 25 January 2012

Mancare de mazare cu ceafa afumata

Tata a taiat un porc la Valea Doftanei de curand (nu de Craciun si nici de alta ocazie, ci doar de pofta si de provizii). Din el s-au obtinut mai multe produse, care mai de care mai fantastice si de provenienta bio, controlata si verificata (tata e medic veterinar, apropos!). Insa noi vom vorbi aici doar de o bucata din ceafa purcelului jertfit pe altarul burdihanelor noastre. Aceasta ceafa a fost mai intai afumata doua zile (cu jar din lemn de fag pe care s-au aruncat si niste boabe de porumb uscate) impreuna cu carnatii si muschiuletul, si alte lucruri de care nu vorbim azi.

Ai nevoie de:

un borcan de mazare boabe de 800 g

400 g ceafa afumata taiata cuburi

2 cepe

2 linguri de pasta de tomate

2 linguri de faina pentru rantas

ulei, sare, piper, marar

Ce trebuie sa faci:

Pui carnea in cratita, impreuna cu ceapa taiata marunt si cu 2 linguri de ulei, la foc potrivit spre mic, acoperi, si lasi sa se inabuse pana cand ceapa devine sticloasa, amestecand din cand in cand.

IMG_4884

Intr-o craticioara, separat, pui 2-3 linguri de ulei la incins si faci un pic de rantas adaugand cele 2 linguri de faina. Dupa ce s-a omogenizat uleiul cu faina intr-o pasta galbioara, incepi sa adaugi apa treptat (intra cam 2 cani). Daca iti place cu mai mult sos de inmuiat paine in el, atunci pui 3 cani de apa.

Adaugi si cele 2 linguri generoase de pasta de tomate (sau pui mai putina apa si inlocuiesti pasta de tomate cu suc de rosii). Dupa ce ai obtinut un sos rosu omogen, il torni peste carne, si pui capacul pe cratita lasand ceva loc de respirat, la foc mic.

Dupa 10 minute adaugi boabele de mazare, scurse de zeama din borcan si spalate in 2-3 ape reci. Lasi totul sa fiarba inca 20 de minute, sau pana bagi furculita in carne si vezi ca e frageda, condimentezi si pui marar maruntit, si… gata!

IMG_4885

Am reusit sa comunic telepatic cu Amalia T. aseara, care a facut aceeasi mancare, in acelasi timp cu mine, iar astazi mi-a trimis si poze. Poate ne zice si daca a facut ceva diferit sau daca are vreun ingredient secret:

Mazare Amalia 1

No comments:

Post a Comment